Χρήσιμες Συμβουλές

Πως να Καθαρίσετε τα Ξύλινα Επιπλα σας

Η σωστή φροντίδα και ο καθαρισμός είναι ουσιώδεις διαδικασίες για να μπορέσουμε να διατηρήσουμε τα αγαπημένα μας επίπλα σε καλή κατάσταση! Είτε έχουμε δαπανήσει αρκετά χρήματα για να τα αποκτήσουμε, είτε όχι, σίγουρα θέλουμε να χαιρόμαστε την ομορφιά τους και τη χρήση τους.

Πως όμως μπορούμε να καθαρίσουμε και να γυαλίσουμε ένα ξύλινο έπιπλο; Ίσως σας φανεί παράξενο, αλλά ο καθαρισμός των επίπλων είναι μια από τις ευκολότερες δουλειές του σπιτιού, χωρίς μάλιστα να απαιτούνται χημικά καθαριστικά.

Ακολουθούν μερικά tips για τον καθαρισμό ξύλινων επιφανειών με χρήση φυσικών υλικών:

• Χρησιμοποιήστε παραδοσιακό κερί μέλισσας. Είναι ιδανικό για να θρέψετε τα ξύλινα έπιπλα – ειδικά αν πρόκειται για παλιά κομμάτια – και να τους χαρίσετε μοναδική λάμψη και καθαριότητα. Επιπλέον μυρίζει υπέροχα. Απλώστε μια μικρή ποσότητα κεριού και τρίψτε το ξύλο με ένα μαλακό πανί, ακολουθώντας τα νερά του.

• Ρίξτε σε ένα βάζο με καπάκι, 3 μέρη ελαιόλαδο και 1 μέρος λευκό ξύδι ή χυμό λεμονιού. Κλείστε το καπάκι και ανακινήστε καλά. Απλώστε μικρή ποσότητα του μίγματος στην επιφάνεια του επίπλου που θέλετε να καθαρίσετε και τρίψτε απαλά με ένα πανί, ακολουθώντας τα νερά του ξύλου. Προαιρετικά, προσθέστε στο μίγμα μερικές σταγόνες αιθέριο έλαιο, για μια υπέροχη μυρωδιά! Το ελαιόλαδο βοηθά στη θρέψη και στο γυάλισμα των επίπλων, ενώ το ξύδι ή το λεμόνι βοηθά στην καθαριότητα και απολύμανση.

• Ειδικότερα για τον πάγκο της κουζίνας, που οι απαιτήσεις είναι μεγαλύτερες, ακολουθήστε την εξής διαδικασία: ανακατέψτε σε ένα ψεκαστήρι 1/2 κουταλάκι μαγειρική σόδα, 2 κουταλάκια βόρακα, 1/2 κουταλάκι υγρό σαπούνι και 2 φλιτζάνια καυτό νερό. Ανακινήστε πολύ καλά και στη συνέχεια ψεκάστε πάνω στον πάγκο της κουζίνας, αφήστε το υγρό να καθήσει για λίγα λεπτά και κατόπιν σκουπίστε με ένα στεγνό πανί.

Πριν προχωρήσετε στις παραπάνω διαδικασίες, ξεσκονίστε καλά την επιφάνεια του επίπλου με ένα στεγνό πανί.