Εξωτερικός Χώρος

Ώρα για καφέ στο μπαλκόνι! – Tips καθαρισμού

Η εποχή που περιμέναμε εδώ και καιρό έφτασε! Ο Απρίλης μπαίνει με ηλιόλουστες ημέρες πράγμα που σημαίνει πως ήρθε η ώρα να ξεκινήσετε να ασχολήστε ξανά με το μπαλκόνι σας, μιας και όλο το χειμώνα δεν δίνατε σχεδόν καμία σημασία.

Το μπαλκόνι χρειάζεται ένα καλό καθάρισμα και μια σωστή προετοιμασία για να υποδεχτεί την άνοιξη. Οι ανθοεκθέσεις θα ξεκινήσουν σε λίγες ημέρες και ο χρόνος ταιριάζει τέλεια για να τακτοποιήσετε και να δώσετε χρώμα στο μπαλκόνι σας.

Βγαίνοντας στο μπαλκόνι σας σίγουρα θα παρατηρήσετε τα κάγκελα. Περάστε τα πρώτα με ένα σφουγγάρι και νερό για να πάρετε τα πολλά και στη συνέχεια χρησιμοποιήστε νερό και λεμόνι για να τα κάνετε να καθαρίσουν στην εντέλεια. Εάν παρατηρήσετε σκουριά, τρίψτε την επιφάνεια με μια σκληρή βούρτσα και στη συνέχεια καθαρίστε το με ένα πανί.

Το επόμενο και πιο δύσκολο βήμα είναι τα πατζούρια. Ρίξτε πολύ νερό και στη συνέχεια σαπουνίστε τα. Εάν είναι ξύλινα τα πατζούρια σας, προτιμήστε πρώτα να τα σκουπίσετε με μία σκούπα ώστε να μη δημιουργήσετε λάσπη εάν ρίξετε νερό. Αφήστε τα να στεγνώσουν και μετά περάστε τα με ένα πανί ώστε να μην μείνουν σημάδια από το νερό.

Ένα καλό καθάρισμα χρειάζονται και τα τυχόν επιπλα που έχετε στο μπαλκόνι σας. Τα ξύλινα έπιπλα είναι πολύ ευαίσθητα στις καιρικές συνθήκες και το αποτέλεσμα είναι να ξεθωριάζει το χρώμα τους. Να φροντίζετε να τα καλύπτετε με υφάσματα και καλύμματα ανθεκτικά στη βροχή. Εάν υπάρχουν λεκέδες καθαρίστε τα με χυμό λεμονιού ή ξύδι. Για πιο μόνιμη προστασία μπορείτε να τα περάσετε με ένα ειδικό βερνίκι που θα τα προστετέψουν από καιρό και τα έντομα.

Τέλος, αφού έχετε καθαρίσει τα πάντα, πρέπει να περάσετε στο πάτωμα. Εάν έχετε μωσαϊκό τότε τα πράγματα είναι λίγο πιο εύκολα. Ρίξτε άφθονο νερό και λίγο απορρυπαντικό και τρίψτε τα σημεία που έχουν λεκέδες. Εάν έχετε πλακάκια μεταφέρετε όλα τα έπιπλα και τις γλάστρες σας από το μπαλκόνι για να καθαρίσετε πιο εύκολα. Ρίξτε άφθονο νερό για να φύγουν οι σκόνες και τα όποια φύλλα είχαν πέσει. Σε έναν κουβά φτιάξτε ένα μείγμα με 1 φλυτζάνι χλωρίνης και νερό. Ανακατέψτε και σφουγγαρίστε καλά. Στα σημεία που είναι πολύ βρώμικα, κυρίως κάτω από τις γλάστρες, τρίψτε με μια σκληρή βούρτσα. Εάν δεν θέλετε να χρησιμοποιήστε χλωρίνη το ξύδι και η σόδα είναι φυσικά υλικά που κάνουν θαύματα! Βάλτε ένα από τα 2 πάνω στο λεκέ και αφήστε το για 1 ώρα. Τρίψτε μετά με τη βούρτσα και τα πλακάκια σας θα γίνουν πάλι πεντακάθαρα.