Εξωτερικός Χώρος

Τα ακριβά υπερπολυτελή ακίνητα που αγοράζουν κυρίως οι ξένοι

Η αγορά ακινήτων έχει υποστεί μέσα σε μια δεκαετία τόσο μεγάλη πτώση τιμών με αποτέλεσμα πολλοί να μιλάνε για την κατάρρευσή της. Ωστόσο, υπάρχει μια κατηγορία ακινήτων που ενώ την ίδια περίοδο οι τιμές «κανονικά» σημείωσαν βουτιά έως και 60%, δεν γνώρισαν καθόλου κρίση: Τα ακριβά υπερπολυτελή ακίνητα που αγοράζουν κυρίως οι ξένοι.

Τους ξένους αγοραστές τέτοιων ακινήτων «η κρίση δεν τους νοιάζει, τους ενδιαφέρει να αγοράσουν στην Ελλάδα» σημειώνει χαρακτηριστικά η κυρία Ναταλί Λεονταράκη, Chief Operating Officer της Greece Sotheby’s International Realty και προσθέτει ότι υπάρχουν πάρα πολλοί αγοραστές από το εξωτερικό για κατοικίες μεταξύ 1,5 εκατ. και 2,5 εκατ. ευρώ.

Ακόμα και για τις υπερ-λουξ κατοικίες αξίας άνω των 10 εκατ. ευρώ το ενδιαφέρον των ξένων παραμένει ισχυρό αν και έχει σημειωθεί μια κάποια πτώση τα τελευταία χρόνια. «Από κει που είχαμε 20 αγορές τον χρόνο σε αυτή την κατηγορία, τώρα έχουμε 10», δηλώνει η κυρία Λεονταράκη. Αποτέλεσμα αυτού του ενδιαφέροντος είναι να έχουν μείνει σχετικά σταθερές οι τιμές. Βεβαίως και υπάρχουν και ορισμένοι που βγάζουν αναγκαστικά τα ακριβά εξοχικά τους στο «σφυρί» λόγω οικονομικών δυσκολιών και χρεών αλλά δεν είναι τόσο πολλοί για να καθορίζουν την αγορά.

Οι περισσότεροι αγοραστές είναι Ελληνοαμερικανοί και Ελληνοαυστραλοί οι οποίοι επιλέγουν Μύκονο, Κέρκυρα και Πάρο ώστε να έχουν μια βάση στην Ελλάδα για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Χαλκδική, Κέρκυρα και Κρήτη είναι οι επιλογές των Ρώσων τουριστών που έρχονται στη χώρα μας τους καλοκαιρινούς και όχι μόνο μήνες, ενώ τα τελευταία χρόνια υπάρχει ενισχυμένο ενδιαφέρον από τη Μέση Ανατολή που αγοράζουν βίλες κυρίως στην ΑΘηναϊκή ριβιέρα. (νότιο παραλιακό μέτωπο). Οι Ευρωπαίοι αγοραστές προέρχονται κυρίως από Γαλλία, Ελβετία, Βέλγιο, Σουηδία και προτιμούν κυρίως τις Κυκλάδες.

Στη Μύκονο, θα βρείτε την βίλα Oceda, περίπου 300 μέτρα μακριά από την παραλία η οποία είναι χτισμένη από πέτρα και πωλείται για 1,75 εκατ. ευρώ. Σε αρκετά υψηλότερη τιμή, στα 13,5 εκατ. ευρώ πωλείται βίλα με όλες τις ανέσεις στην Γλυφάδα ενώ με 13 εκατ. ευρώ μπορεί κάποιος να αγοράσει μια νεόδμητη βίλλα στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, μόλις 40 λεπτά μακριά από το κέντρο της Αθήνας.