Εξωτερικός Χώρος

Οι νέες Βερσαλλίες στη… Φλόριντα!

O David Siegel και η σύζυγός του Jackie επισκέφθηκαν τις Βερσαλλίες. Το τεράστιο παλάτι στη Γαλλία. Θαμπώθηκαν λοιπόν από τη χλιδή του αυτοκρατορικού οικήματος και αποφάσισαν να φτιάξουν και αυτοί ένα σχεδόν ίδιο… στη Φλόριντα! Ο 79 ετών κος Siegel είναι μεγαλοεπιχειρηματίας, πολύ πλούσιος και δεν χαλάει χατήρι στην κατά 31 χρόνια νεότερη σύζυγο του, πρώην νικήτρια διαγωνισμών ομορφιάς και μητέρα των 8 παιδιών του. Οπότε, με το που γύρισαν από το ταξίδι, έπιασε μολύβι και χαρτί και αποφάσισε όχι μόνο να της το χτίσει, αλλά και να το σχεδιάσει κιόλας, ονομάζοντας το Βερσαλλίες.

Ξεκίνησαν να το χτίζουν το 2004 με σκοπό να γίνει το πιο μεγάλο σπίτι της Αμερικής που θα στεγάζει μόνο μία οικογένεια. Μέχρι και το 2009 είχε ολοκληρωθεί το 60% της κατασκευής και όλα πήγαιναν πολύ καλά, μέχρι που η -οικονομική- καταστροφή τους χτύπησε την πόρτα. Η κρίση μόλις είχε φτάσει στην Αμερική, οι δουλειές σταμάτησαν να πηγαίνουν καλά και οι επιχειρήσεις της οικογένειας άρχισαν να χρωστάνε τεράστια ποσά. Για ένα διάστημα, το σπίτι αν και ατελείωτο ακόμα, βγήκε προς πώληση για το εξωφρενικό ποσό των 65 εκατομμυρίων δολλαρίων, αλλά φυσικά κανείς δεν αγόρασε το σπίτι.

Όλες οι περιπέτειες του σπιτιού και της οικογένειας αποτυπώθηκαν σε ένα ντοκυμαντέρ που γυρίστηκε το 2012 με τίτλο “ Η βασίλισσα των Βερσαλλιών”. Χαρακτηριστική -ανάμεσα σε πάρα πολλές- είναι η σκηνή που η “τραγική” μητέρα έχει πάρει οδηγίες από τον σύζυγο της να περιορίσουν τα έξοδα, οπότε αναγκάζεται να πουλήσει το ιδιωτικό αεροπλάνο και να πάει διακοπές με τα παιδιά της με κανονικό αεροπλάνο αλλά φυσικά, πρώτη θέση. Οπότε, τη στιγμή που μπαίνουν τα παιδάκια στο αεροπλάνο και βλέπουν και άλλους επιβάτες -υπενθυμίζουμε ότι δεν έχουν ταξιδέψει ξανά με αεροπλάνο της… γραμμής- γυρνάνε στη μαμά τους και τη ρωτάνε: “Μαμά, γιατί έχουν έρθει και άλλοι άνθρωποι στο αεροπλάνο μας;”

Τελικά η οικογένεια ορθοπόδησε οικονομικά, και ξεκίνησε να ξαναχτίζει το σπίτι πρόσφατα. Η ολοκλήρωση του αναμένεται να γίνει μέσα στα τέλη του 2017 και η αξία του θα ξεπερνάει τα 100 εκατομμύρια δολλάρια. Οι θυσίες φαίνεται πως έπιασαν κόπο. Το σπίτι το έχουν “θάψει” όλοι οι κριτικοί αρχιτεκτονικής και τα περιοδικά. Μερικά σχόλια από τον αμερικάνικο τύπο: “Φρικιαστικό”, “Υπερβολικό ερείπιο”, και “Μνημείο στην κακογουστιά”. Είναι μόλις 8,5000 τετραγωνικά μέτρα, έχει κήπο 40 στρεμάτων, 9 κουζίνες, 13 υπνοδωμάτια, 25 μπάνια, bowling, πατινάζ, 5 πισίνες εκ των οποίων οι 3 είναι εσωτερικές, καταρράκτη 30 μέτρων(!), 10 σπίτια υπηρεσίας, γκαράζ για 30 αυτοκίνητα και ένα κρυστάλλινο θόλο 10 μέτρων!

Και όπως έχουν δηλώσει οι ιδιοκτήτες, αυτά δεν είναι για διασκέδαση! Έχει επίσης αίθουσα με ηλεκτρονικά παιχνίδια, αίθουσα χωρού πιστή αντιγραφή από τις Βερσαλλίες χωρητικότητας 500 ατόμων, διόροφο κινηματογράφο αντιγραφή της όπερας του Παρισιού, γυμναστήριο με spa 800 τετραγωνικών, αίθουσες γιόγκα, κελλάρια για κρασιά χωρητικότητας 20.000 μπουκαλιών, ενυδρείο διόροφο με τροπικά ψάρια, δύο γήπεδα του τέννις, γήπεδο του μπέιζμπολ, δεύτερο κινηματογράφο για τα παιδιά (γιατί μόνο ένα σινεμά στο σπίτι ποτέ δεν φτάνει) και ένα χρυσό ασανσέρ.

Όλο το σπίτι είναι ντυμένο με ιταλικό μάρμαρο. Το ζευγάρι μάλιστα, αποφάσισε να αγοράσει ολόκληρο το λατομείο στην Ιταλία για να είναι σίγουροι ότι δεν θα τους τελειώσει το κοίτασμα. Όταν ρώτησαν τον ιδιοκτήτη πως θα είναι η κάβα με τα 20.000 μπουκάλια κρασί, είπε: “Θα είναι πανέμορφη αλλά δεν μου αρέσει το κρασί”.