Τραπεζαρία Χρήσιμες Συμβουλές

Στρώστε το τραπέζι σας σύμφωνα με το savoir vivre

Καθημερινά στρώνουμε το τραπέζι για να απολαύσουμε το μεσημεριανό ή το δείπνο με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, αλλά σίγουρα δεν δίνουμε σημασία στον τρόπο με τον οποίο τοποθετούμε το σερβίτσιο. Δείτε παρακάτω με ποιον τρόπο τοποθετούμε, τα μαχαιροπίρουνα, κουτάλια, ποτήρια βήμα βήμα, σε περίπτωση που έχετε να δώσετε ένα επίσημο δείπνο ή θέλετε να τους περιποιηθείτε σύμφωνα με την ευγένεια του σαβουάρ βιβρ.

Διάταξη τραπεζιού:

  • Το ποτήρι του νερού βρίσκεται πάντοτε κοντά στα μαχαίρια, ενώ αυτό του κρασιού ακολουθεί.
  • Το βοηθητικό πιάτο στα αριστερά του κυρίως πιάτου τοποθετείται εκεί για να χρησιμοποιηθεί για το ψωμί.
  • Στη συγκεκριμένη διάταξη θα παρατηρήσετε ότι υπάρχει ένα κυρίως πιάτο κι ένα βαθύ πιάτο για τη σαλάτα. Με τη μορφή αυτή το στρώσιμο αποκτά επίσημο χαρακτήρα και το κυρίως πιάτο, που μπορεί να μη χρησιμοποιηθεί και καθόλου, ονομάζεται sous-plat και έχει διακοσμητικό ρόλο.
  • Σε ένα τυπικό τραπέζι πρέπει να βοηθήσετε τους καλεσμένους να βρουν το σωστό τρόπο κατανάλωσης του γεύματος. Για το λόγο αυτό τοποθετείτε δεξιά το μαχαίρι με γυρισμένη τη λάμα προς το κυρίως πιάτο και δίπλα του τα κουτάλια- πρώτα αυτό της σούπας κι έπειτα αυτό του τσαγιού.
  • Στα αριστερά, βρίσκονται πάντοτε τα πηρούνια- δίπλα στο κυρίως πιάτο μπαίνει το πηρούνι του γεύματος και ακολουθεί αυτό της σαλάτας.
  • Ενα γεύμα δεν μπορεί να ολοκληρωθεί χωρίς επιδόρπιο, το κουβέρ του οποίου μπαίνει πάνω από το πιάτο του γεύματος, με φορά προς τα δεξιά.