Τραπεζαρία

Ποιο σχήμα τραπεζαρίας ταιριάζει στο χώρο σας; Μάθετε εδώ!

Τραπεζαρία! Ένας χώρος στον οποιο μαζεύεται η οικογένεια και φίλοι για να απολαύσουν τη φιλοξενία του οικοδεσπότη! Όσο και αν έχει αλλάξει το στυλ διακόσμησής της ο ρόλος της παραμένει ακόμη ο ίδιος! Το σχήμα και το μέγεθος πάντα θα μετράνε, έως ότου βρείτε την καταλληλότερη για το χώρο σας. Τετράγωνη, μακρόστενη ή στρογγυλή;

Σετ τραπεζαρίας Asine. Βρείτε την εδώ

Η τετράγωνη και η μακρόστενη τραπεζαρία αντιπροσωπεύουν τη Δύση, ενώ η στρογγυλή την Ανατολή. Αυτό έχει να κάνει κυρίως με τον τρόπο που σερβίρεται το φαγητό σε κάθε περιοχή. Στον δυτικό κόσμο οι μερίδες σερβίρονται από ένα κεντρικό σκεύος ή φτάνουν στο τραπέζι σερβιρισμένες. Αντίθετα στο κινέζικο μενού, για παράδειγμα, έχουμε πολλά πιάτα που σερβίρονται ταυτόχρονα και οι συνδαιτημόνες πρέπει να φτάνουν σε όλα. Λόγω της ιδιαιτερότητας αυτής στο σερβίρισμα των ασιατικών μενού, οι στρογγυλές επιφάνειες των τραπεζιών περιστρέφονται (ολόκληρη ή μόνο ένα υπερυψωμένο κομμάτι στο κέντρο τους), δίνοντας τη δυνατότητα σε όλους όσοι κάθονται στο τραπέζι να δοκιμάζουν από όλα τα πιάτα.

Σετ τραπεζαρίας Falcon. Βρείτε την εδώ

Οι διάφορες φόρμες τραπεζιών δεν εξυπηρετούν μόνο αισθητικούς σκοπούς. Έτσι, τα τετράγωνα είναι καλύτερα για μικρούς χώρους, ενώ τα μακρόστενα προτιμώνται σε περιπτώσεις που το δωμάτιο είναι μεγάλο.

Επειδή οι λανθασμένες εκτιμήσεις μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα είτε να βρεθείτε με ένα μεγάλο αλλά στριμωγμένο τραπέζι είτε με ένα μικρό που δεν σας φτάνει, προτού καταλήξετε σε εκείνο που ταιριάζει στον χώρο σας, πρέπει να υπολογίσετε μια απόσταση περίπου 70-80 εκ. περιθώριο από το τραπέζι έως τον τοίχο για να μπορεί κάποιος να σηκωθεί εύκολα αλλά να περνάτε και εσείς πίσω από κάθε καρέκλα για να σερβίρετε τους καλεσμένους σας.

Για ένα μακρόστενο τραπέζι με διαστάσεις 80×160 εκ. (4-6 άτομα) χρειάζεστε ένα δωμάτιο περίπου 2,5×3,5 μ., ενώ για ένα τραπέζι 90×200 εκ. (6-8 άτομα) χρειάζεστε έναν χώρο τουλάχιστον 3×4 μ. Μια ροτόντα με διαμέτρου 1 μέτρου (4-5 άτομα) απαιτεί ένα δωμάτιο περίπου 3×3 μ., ενώ αν έχει διάμετρο 1,20 μ. (5-6 άτομα) το δωμάτιο πρέπει να είναι 3,5×3,5 μ.

Τραπέζι FiorinoΚαρέκλες Fiona

Τα υλικά παίζουν κυρίως αισθητικό ρόλο, αλλά καθένα έχει τις δικές του απαιτήσεις. Αν σας ενοχλούν οι δαχτυλιές, μη διαλέξετε γυαλί! Όπως και για το τραπέζι, το ξύλο είναι το πιο συνηθισμένο υλικό για μια καρέκλα τραπεζαρίας, κυρίως λόγω της ανθεκτικότητας του. Βρείτε την τραπεζαρία που ταιριάζει στις ανάγκες του δικού σας χώρου, εδώ

Για άνεση, το κάθισμα πρέπει να έχει πλάτος 40-50 εκ. – ανάλογα με το σχήμα κάποιων μοντέλων, αυτό το μέγεθος μπορεί να διαφοροποιείται. Δεδομένου ότι τα περισσότερα τραπέζια έχουν ύψος περίπου 76 εκ., το κάθισμα της καρέκλας πρέπει να απέχει από την επιφάνεια του τραπεζιού περίπου 30 εκ.

Αν και η συνηθισμένη τακτική είναι η αγορά ενός σετ, δηλαδή τραπέζι-καρέκλες, μπορείτε να απέχετε από αυτή τη λογική συνδυάζοντας φόρμες και υλικά που σας αρέσουν.

Δείτε τα παρακάτω σχέδια για να πάρετε μια πρώτη εικόνα ως προς τη διαρρύθμιση του χώρου που καταλαμβάνουν: