Κουζίνα

Καθαρίστε φυσικά το πλυντήριο πιάτων!

Εάν είστε από τους κατόχους πληντυρίου πιάτων τότε σίγουρα θα έχετε αναρωτηθεί, «Χρειάζεται καθάρισμα; Είναι πλυντήριο!» Τα υπολείμματα των τροφών όμως και του απορρυπαντικού είναι δύσκολο να καθαριστούν πλήρως καθώς σφηνώνουν σε διάφορες σχισμές και εγκοπές με αποτέλεσμα να κάνει το πλυντήριο να δυσλειτουργεί ή να μυρίζει άσχημα. Είναι καλό να καθαρίζετε τουλάχιστον 3-4 φορές το χρόνο το πλυντήριο και ειδικότερα πριν τις γιορτές που σίγουρα θα υπάρχει μεγαλύτερος όγκος σκευών για πλύσιμο.

Θα χρειαστείτε φυσικά υλικά και όχι χημικά!
– Λευκό ξύδι
– Μαγειρική σόδα
– Χυμό λεμονιού
– Πανιά καθαρισμού ή παλιά ρούχα
– Οδοντογλυφίδες

1. Βαλ’τε το πλυντήριο σε λειτουργία με άδειο κάδο. Χωρίς τα καλαθάκια και τα πρόσθετα κινούμενα αξεσουάρ.

2. Καθαρίστε με μία οδοντογλυφίδα τις μπλοκαρισμένες τρύπες του βραχίονα. Επιβεβαιώστε ότι όλες οι τρύπες είναι ανοιχτές.

3. Σε πολλά πλυντήρια υπάρχει ένα σημείο που δεν πηγαίνει το νερό. Εκεί είναι εύκολο να συσσωρευτεί ίζημα ή υπολείμματα φαγητού. Καθαρίστε επίσης το πάτωμα του πλυντηρίου και το σημείο που αποστραγγίζουν τα νερά. Αν υπάρχει εκεί φίλτρο βγάλτε το και καθαρίστε το. Χρησιμοποιώντας πάστα μαγειρικής σόδας (σόδα+νερό) καθαρίστε το σημείο προσεκτικά.

4. Με μία οδοντόβουρτσα και προσεκτικές κινήσεις καθαρίστε το σημείο αποστράγγισης με λίγη σόδα. Στη συνέχεια πηγαίνετε στην τσιμούχα του πλυντηρίου. Είναι το ελαστικό που ακουμπά στην πόρτα του πλυντηρίου και την υπόλοιπη συσκευή. Με ένα πανάκι στο οποίο θα ρίξετε λευκό ξύδι και λεμόνι θα αφαιρέσετε τα άλατα και τυχόν υπολείμματα απορρυπαντικου.

5. Αν το νερό έχει δημιουργήσει άλατα, καλό είναι να κάνετε ένα κύκλο πλύσης με άδειο κάδο και λευκό ξύδι. Βάλτε 2 κούπες λευκό ξίδι στο κάτω μέρος του πλυντηρίου και ανοίξτε ένα γρήγορο ή οικονομικό πλύσιμο. Σταματήστε την πλύση στη μέση του χρόνου ώστε να δράσει το ξύδι. Αφήστε για 20 λεπτά και μετά ολοκληρώστε την πλύση.

Μην χρησιμοποιήσετε χλωρίνη ή χημικά για να καθαρίσετε τη συσκευή. Υπάρχει πιθανότητα η λαστιχένια τσιμούχα να κάνει ρωγμή και να αποκτήσετε διαρροή. Να επιλέγετε πάντοτε φυσικούς τρόπους να καθαρίσετε τις ηλεκτρικές συσκευές οι οποίες προορίζονται για χρήση που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με το φαγητό.