Χρήσιμες Συμβουλές

Ακονίστε τα μαχαίρια σας με μία…κούπα!

Σίγουρα θα έχετε πολλών ειδών μαχαίρια στο σπίτι αλλά 1 είναι αυτό που κόβει καλά και σας βολεύει. Τα μαχαίρια όμως, έχουν τη δική τους χρήση και το καθένα είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να κόβει σωστά και κάτι διαφορετικό. Άλλο για ψωμί, άλλο για ψάρια, κρεατικά κ.ο.κ.

Οι περισσότεροι δεν ακονίζουν τα μαχαίρια στο σπίτι τους. Το μαχαίρι πρέπει να ακονίζεται ώστε να παραμένει κοφτερό και να μην χαλάει με την παροδο του χρόνου. Για να ακονίσετε σωστά ένα μαχαίρι, χρησιμοποιήστε το ειδικό εργαλείο ακονισμού. Πάντοτε με το χέρι που χρησιμοποιείτε το μαχαίρι ώστε η πλευρά κοπής να είναι και αυτή που σας βολεύει.

Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που δεν έχετε κάποιο ειδικό εργαλείο και το μαχαίρι χρειάζεται οπωσδήποτε ακόνισμα;

Θα χρειαστείτε μόνο μια άδεια κούπα του καφέ! Γυρίστε την ανάποδα και και τοποθετήστε το μαχαίρι σε κλίση 45 μοιρών. Περάστε πάνω από την άκρη της κούπας 3-4 φορές την πλευρά από το μαχαίρι. Η πορσελάνη της κούπας βοηθά στο να παραμείνει ακονισμένο ένα μαχαίρι.

Για να τεστάρετε ό,τι αυτό το tip δουλεύει, θυμηθείτε να κόψετε με το μαχαίρι πρωτού το ακονίσετε ένα φύλλο χαρτί Α4. Ακονίστε το μαχαίρι στην κούπα και επαναλάβετε. Θα δείτε πως υπάρχει αισθητή διαφορά!

Tip: Αποφεύγετε να κόβετε χαρτί και συσκευασίες με τα μαχαίρια καθώς το χαρτί αλλοιώνει κατά πολύ τις κοφτερές πλευρές των μαχαιριών! Είναι καλύτερα να χρησιμοποιείτε ένα ψαλίδι!